Se dau banii înapoi! Greșeală la pensii. Toată lumea trebuie să verifice valoarea pensiei

Autor:

Data:

Pensionarii din Germania vor primi o rambursare pentru că au avut loc erori la asigurarea pensiei. Iată ce trebuie să știe toți cei care au muncit în Germania.

Pensionarii din Germania vor primi o rambursare! Germania acordă un supliment de pensie de bază oamenilor care au o pensie mică, în ciuda faptului că au lucrat și au plătit contribuțiile către stat mult timp, însă, din cauza unei erori la asigurarea pensiei, unii vor primi o rambursare.

În prezent, circa 1,1 milioane de pensionari primesc suplimentul pentru pensia de bază pentru a avea un venit lunar mai mare. Suplimentul de pensie de bază nu trebuie solicitat, el se primește automat și este scutit de impozit retroactiv de la 1 ianuarie 2021. Din fericire, autoritățile germane lucrează deja la corectarea datelor transmise incorect. Oricine a fost nevoit să plătească taxe, va primi banii înapoi.

„Întrucât scutirea de impozit a fost introdusă abia la sfârșitul anului trecut, asigurările de pensii germane nu au putut încă să transmită corect datele electronice către fisc la începutul acestui an. De aceea, organele fiscale încă percep taxe la suprataxă, în ciuda modificării legii.

Asociația contribuabililor îi sfătuiește pe pensionari care primesc un supliment pentru pensia de bază pentru perioadele de evaluare 2021 și 2022 să verifice dacă valoarea pensiei raportată pentru pensia anuală brută include și suplimentul pentru pensia de bază.

Dacă transmisia a fost corectă, suplimentul trebuie afișat separat. Dacă nu este cazul, pensionarii ar trebui să furnizeze informații suplimentare în declarațiile lor de impozite și să arate că suprataxa pentru pensia de bază este scutită de impozit”, recomandă Daniela Karbe-Gessler de la Asociația Contribuabililor, relatează Ziarul Românesc.

În Germania, punctajul acumulat este decisiv pentru cuantumul pensiei legale atunci când salariatul vrea să se retragă la pensie. Sistemul de pensii german pune niște limite și cei care câștigă bine au o soluție pentru a nu se baza doar pe ce le va da statul: asigurarea privată.

În acest moment, se acumulează 37,60 euro pe lună pentru un punct de pensie, iar numărul de puncte de pensie pe care se primesc ca angajat depinde de venit. Limitele de evaluare a contribuțiilor îi împiedică pe cei cu venituri mai mari să își construiască pensii mai mari. În Germania, în 2023, limita de evaluare a contribuției este de 87.600 euro în Vest și 85.200 euro în Est. Pentru veniturile care depășesc această sumă nu trebuie plătite contribuții pentru pensie.

Dacă se împarte această valoare limită de evaluare a contribuției la venitul mediu, se obține numărul maxim de puncte de pensie care se pot câștiga în acel an. În 2023, acesta ar fi de 2,03 puncte în est și vest. Chiar și cu pensia legală maximă, și presupunând că a lucrat mulți ani numai în Germania, cel în cauză nu va putea să-și permită un jet privat.

Lasă un comentariu