Ce sărbătoare este marți?

Autor:

Data:

Calendar ortodox 1 august 2023. Este sărbătoare mare marți pentru creștinii ortodocși! Biserica Ortodoxă prăznuiește în această două mari sărbători!

Calendar ortodox 1 august 2023. În fiecare an pe 1 august Biserica Ortodoxă prăznuiește Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului și Scoaterea Sfintei Cruci.

Calendar ortodox 1 august 2023. Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului și Scoaterea Sfintei Cruci

Originea Postului Adormirii Maicii Domnului vine din secolul al V lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferita pentru creștini.

În Antiohia postul era de o zi, pe 6 august, la Ierusalim post dura opt zile. Unii creștini țineau post toată luna august, în timp ce alții posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei și a duratei postului Sfintei Marii a avut loc în sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol din anul 1166 pe care l-a condus patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis.

În cadrul sinodului s-a stabilit ca postul să fie ținut începând cu data de 1 august și să se sfârșească pe 15 august, în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului.

Scoaterea Sfintei Cruci s-a instituit din dorința creștinilor ortodocșilor greci și ruși, pentru a marca biruința simultană pe care au repurtat-o rușii asupra bulgarilor și grecii asupra sarazinilor.

Pe 1 august, la Constantinopol a fost scos în procesiune lemnul Sfintei Cruci, din Palatul Imperial până la catedrala Sfânta Sofia. De aici se făceau până pe 15 august mai multe procesiuni prin care creștinii erau feriți de suferințe și boli.

Lasă un comentariu